Skladování a údržba nožů

Snímek obrazovky 2020-05-08 v 16.55.38

Je nezbytné udržovat vaše nože ostré, abyste nakrájeli jídlo s co nejmenším odporem. Tupé nože jsou nebezpečné, protože tupá čepel vyžaduje větší sílu pro krájení, a tím vzniká riziko sklouznutí nože a pořezání se. Navíc špatně nakrájené jídlo nebude vypadat esteticky krásně a také se neuvaří tak dobře jako rovnoměrně nakrájené jídlo. Na údržbě nožů není nic složitého a s krásně naostřenými noži šetříme svůj čas i energii.

 

Jak skladovat nože, abyste je udrželi déle ostré

Bezpečné skladování nožů může udržet vaše nože déle ostřejší. Nedoporučuje se nože ukládat volně do šuplíku. Nože se při pohybu šuplíku pohybují a mohou se o sebe navzájem tupit.

 

Blok na nože

Uvolní vám místo v šuplíku a stylově do něj uložíte všechny své nože.

 

Magnetický držák na nože

Magnetický držák udrží s přehledem jakkoliv dlouhý nůž, takže budete mít všechny své nože pořád po ruce a zároveň ušetříte prostor v šuplíku.

 

Plastový kryt na nože

Skvělá volba, pokud nože skladujete v šuplíku. Jsou vyrobeny z polypropylenu a bezpečně ochrání vaše nože před ztupením.

 

Jak poznat, zda je váš nůž dostatečně ostrý

Při pravidelném používání se časem i ty nejlepší nože otupí. Chcete-li si ověřit jak je váš nůž ostrý, vyzkoušejte ho na kusu papíru. Držte přeložený, ale ne zmačkaný list papíru pro tisk nebo novin za jeden konec, položte čepel pod horní okraj listu pod úhlem a řežte ho směrem od sebe. Pokud se vám nedaří list nůž čistě rozříznout, potřebuje naostřit.

 

Jak nabrousit nůž

 

Ruční brousek na nože

Ruční brousky poskytují kvalitní a rychlé nabroušení většiny kuchyňských nožů, zároveň jsou levné a lehce skladovatelné.

Obsahují brusná kola nebo brusný materiál, který je tvarován do tvaru V, kterým uživatel protáhne nůž. Obecně protáhněte čepel brusnou komorou rovnoměrným tlakem. Opakujte, dokud nebude nůž znovu ostrý.

 

Brusný kámen

Před broušením je potřeba brusný kámen namočit na 10 minut do vody a udržovat jej při broušení neustále mokrý.

Položte brusný kámen (hrubou stranou nahoru) a zabezpečte ho proti pohybu.

Levá a pravá strana nože by měla svírat úhel 45°, ostří a horní hrana nože úhel 15 až 20°. Nůž držte jednou rukou za rukojeť a druhou rukou přidržujte čepel, ale nedotýkejte se ostří.

Držte čepel pod stejným úhlem a přejíždějte čepelí po kameni od rukojeti ke špičce. Opakujte několikrát, podle toho jak je čepel tupá. Nůž otočte na opačnou stranu a opakujte proces ostření stejným způsobem.

Poté otočte brousek na jemnou stranu a opakujte proces na obou stranách nože, dokud nebude ostří perfektně ostré.

 

Ocílka

Takzvaná ocílka, kovová tyč prodávaná s většinou nožových souprav, nůž opravdu neostří, ale spíše zvětšuje okraj mírně otupené čepele. Táhnutí čepele podél ocílky vyrovná hranu. Během tohoto pohybu dbejte na to, aby mezi čepelí a ocelí zůstal úhel 15 stupňů.

Chcete-li bezpečně použít ocílku, držte ji svisle špičkou pevně zasazenou na kuchyňské desce. Umístěte patu nože proti špičce ocílky a špičku nože mírně směřujte nahoru. Nůž držte v úhlu 15 stupňů od ocílky.

Mírně tlačte mezi čepelí a ocílkou pod tímto úhlem. Suňte čepel dolů po délce ocílky prudkým pohybem, táhněte nůž směrem k tělu tak, aby byl střed čepele v kontaktu se středem ocílky.

Dokončete pohyb průchodem špičky čepele přes dno ocílky. Tento pohyb opakujte na druhé straně nože. Čtyři nebo pět tahů na každé straně čepele (celkem osm až deset střídavých tahů) by mělo zarovnat okraj.

 

Tip na závěr:

Potřebujete naostřit malý nůž, ale nemáte po ruce žádný brousek? K nabroušení malých nožů můžete použít neglazované dno keramického hrnku. Nůž držte v úhlu 15 stupňů a mírným tlakem táhněte celou délku čepele přes drsný povrch.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.