Jak na uspořádání kuchyně?

Jak na uspořádání kuchyně Doleo.cz_1

Jak na uspořádání kuchyně?

Ne nadarmo se říká, že kuchyň je srdcem každého domova. Je to místo kde se společně u stolu schází celá rodina při různých příležitostí či u jednotlivých jídel během dne. V kuchyni také provádíme obvykle nejvíce domácích prací a jak často bývá, její rozměry nejsou zrovna největší - z důvodu umístění všech potřebných spotřebičů. Jak správně uspořádat kuchyň, aby v ní byl dostatek prostoru pro práci a společných chvil s rodinou? My jsme pro vás sepsali šest jednoduchých typů.

1. Vybíráme kuchyňskou linku

Při výběru kuchyňské linky by jsme měli v první řadě hledět na její úložný prostor. Řídíme se pravidlem čím více skříněk tím lépe. Pokud si necháte kuchyňskou linku vyrábět na míru tak využíjte každý centimetr čtvereční a horní skříňky mějte až ke stropu. Prostor pod spodní skříňkou můžeme využít a nechat si tam namontovat zásuvku pro uložení méně potřebných věcí v kuchyni (například čistících prostředků).

2. Jakou pracovní desku vybrat

Pracovní deska je nejvíce namáhanou části celé kuchyně. Proto při výběru by jsme měli hledět na kvalitu materiálu. Dnes je nejvíce dostupná laminátová deska. Její výhodou je vysoká tepelná odolnost a její povrch je lehce udržovatelný, nevýhoda je, že dojde lehce k jejímu poškrábání. Do laminátové desky se musí vždy vložit dřez s vrchní montáži! Jinak do desky, může zatékat a dojde k jejímu trvalému poškození. Dalším materiálem je masivní dřevo. Dřevěné desky jsou pro nás ty nejkrásnější, proč nemít kus přírody u vás doma. Nevýhodou takových desek je riziko vniknutí vlhkosti. Dřevu neprospívá dlouhodobé působení vody. Dále si můžeme vybrat z přírodního kamene (žula), keramiky nebo umělého kamene. Největší problem těchto desek je jejich pořizovací cena, pohybuje se okolo 10 000 až 100 000 Kč.

3. Jaký dřez na pracovní desku

Dřez je nezbytou součástí každé kuchyně a proto by jsme jeho výběru měli věnovat nemalou pozornost. Dřez by měl být opatřen odkapávačem. Můžeme si vybrat z nerezových, granitových či keramických dřezů. Dnes jsou v módě právě granitové dřezy. Jsou velmi kvalitní a vzhledově patří k těm nejkrásnějším.

4. Jak uspořádat kuchyňské náčiní

Při vaření nechcete přeci plýtvat energii na to, že budete poskakovat z místa na místo a hledat právě potřebne náčiní. Kuchyňské náčiní, které používáte nejčastěji, ať to jsou nože, vařečky či naběračky, tak by jste je měli uložit co nejblíže k vám.

5. Ingredience, vždy po ruce

Při vaření potřebujete skoro vždy nějaké to koření a proto by jste neměli kořenky, slámky a pepřenky ukládat do různých skříněk či poliček. Využíjte radši volný prostor na zdi a nainstalujte si například naší dřevěnou poličku s kořenkami a ušetříte spousty místa.

6. Rozmístění spotřebičů

Nechcete přeci mít spotřebiče různě rozestavěné po kuchyni. Spotřebiče vždy ukládejte pod kuchyňskou linku.

Rada na závěr

Vždy si pořiďtě pracovní desku s větší plochou a udržujte pořádek na desce. Uvidíte, že vám půjde práce pěkně od ruky. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.