Ty nejlepší domácí limonády na letní dny

Limonáda!! Asi neexistuje žádný jiný nápoj, který by přinášel tak silné pozitivní vzpomínky z dětství jako domácí limonáda. Jedním douškem se ocitneme zpět v době bezstarostných letních dnů. V dětství jsme neřešili obsah cukru nebo kvalitu limonády kterou jsme zrovna pili. Věci se však mění a stejně tak i náš zdravý životní styl.

Naštěstí je limonáda jednou z nejjednodušších domácích nápojů, kterou můžeme připravit během chvilky a vychutnat si její chuť plnými doušky. My vám přinášíme recept na výborné domácí limonády.

Jak připravit domácí limonádu?

Pro přípravu 1,5L úplně základní citronové limonády budeme potřebovat:

 
  • 3ks čerstvých citrónů 
  • 1,5L vody
  • 2 lžíce medu
  • Čerstvá máta

Příprava:

  1. Přidejte do hrnce 200ml vody a až voda začne lehce vařit přidejte dvě lžíce medu, poté vodu odstavte od zdroje tepla a míchejte dokud se med nerozpustí.
  2. Směs vody a medu nechte vychladnout.
  3. Do džbánu vymačkejte dva citróny a jeden citrón nakrájejte na kolečka a vložte také do džbánu. 
  4. Do džbánu nalíjte 1,3L studené vody a poté přidejte směs vody a medu.
  5. Přidejte lístky čerstvé máty.
  6. Vše promíchejte a podávejte s ledem

Jak nahradit nezdravé cukry těmi zdravými?

Vyrobit zdravou a výbornou limonádu bez umělých cukrů je naším hlavním cílem. Pokud chceme nahradit umělé cukry, které dokážou vaší hladinu cukru vystřelit někdo až na oběžnou dráhu, tak musíme zvolit přírodní cukry. Takovými cukry jsou například:

  • Kokosový palmový cukr - tento cukr je ve skutečnosti mízou z kokosové palmy. Míza se zahřívá a odpařuje a zůstane jen zdravý cukr, který můžeme využít například do naších limonád.
  • Včelí med - nejlépe hledejte takový med, který nebyl filtrován nebo pasterizován, nejlépe koupený od včelaře. Med se používá v mona kulturách jako lék na onemocnění, včetně vředů, problémům s trávením a jako antibiotikum. Včelí med obsahuje antioxidanty, vitamíny, minerály, aminokyseliny a enzymy.
  • Javorový sirup - obsahuje prospěšné živiny, nižší skle glykemického indexu (není tak škodlivý pro vaše játra), pomáhá při trávení a obsahuje antioxidanty.  

Vylepšete si limonádu dalším druhem ovoce

ovoce rozmačkejte ruční či v mixéru a přes jemné síto vymačkejte šťávu do džbánku a poté postupujte podle receptu pro přípravu základní limonády. Nakonec přidejte nakrájené kousky ovoce do džbánku.

DOMÁCÍ LIMONÁDA

Jak uchovat limonádu v lednici?

Pokud budete limonádu skladovat déle jak 24hodin, tak vytáhněte s limonády všechno ovoce (vždy když budete chtít limonádu znovu podávat, můžete ovoce zpět vložit do limonády). Limonádu v džbánu přikryjte potravinářskou folii aby limonáda zůstala co nejdéle čerstvá a neabsorbovala zápach z lednice.

Jak dlouho Vám vydrží domácí limonáda?

Domácí limonáda vydrží v lednici 5 až 6 dní, ale dávejte si pozor, že čím déle bude vaše limonáda v lednici tím se více projeví její chuť. (nejvíce se projeví hořkost citrónové šťávy).

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.