Provence styl. Proměna u vás doma.

Provence styl je dnes často viditelný v mnoha domácnostech. Je to ideální styl interiéru v místnostech kde každý den odpočíváme. Pokud tedy sníte o proměně Vaší ložnice a máta rádi styl provence, tak si přečtěte náš článek a zjistěte, jak vyzdobit ložnici ve stylu provence.

Jak zařídit domácnost ve stylu provance?

Slunce, vůně levandule a rozmarýnu na zelených kopcích vinic - to je Provence. Styl který přitahuje svým kouzel mnoho z nás. Neni divu - nenáročné kouzlo a jednoduchost, které připomínaji svobodu a život v blízkosti s přirodou. Komu by se nelíbila atmosféra jížní Francie. Provence styl milují zejména romantické duše, pro které má interiér domácnosti být nejen funkční, ale také evokovat vzpomínka a příjemný pocit kontaktu s přírodou.

Zde máme pro Vás několik pravidel, díky kterým budete cítit styl Provence u Vás doma.

 Provence style - Doleo_2

Přírodní materiály a jemné jasné barvy hrají v provence stylu důležitou roli. V důsledku toho může být styl provence spojen se skandinávským stylem, ve kterém tyto barevné prvky také přicházejí do popředí. Pokud se však podrobně podíváte na další charakterictické prvky obou stylů, zde už podobnost končí. Provence styl je plný jednoduchosti a venkovnské atmosféry.

Za prvné - vyberte si správné barvy. Nejdůležitější ze všech barev je bílá. Převládá nejen na stěnách, ale také na nábytku, materiálu a domácích doplňků. Vše vypadá skvěle, když je doplněne dalšími barvami připomínající krajinu Provence, jako jsou různé odstíny fialové - charakteristické pro levandulové pole, zelené - olivové háje a bylinkových zahrad, šedé - barva přírodního kamene. Také nesmíme zapomenout na přírodní okrové barvivo, které se nachází ve měste Roussilion v jížní Francii. Okr se mnoho let používá k výrobě barev v odstínu keramiky. Není divu, že se ve francouzských domech a tedy v provence paletě stala velmi používanou barvou. Okrová barva se pohybuje v odstínech od hnědé, přes oranžovou až po žlutou. Všechny barvy ve stylu Provence by se měli pohybovat v pastelových tónech, protože uklidnuji oči a duši.

Jednoduchost je zde velmi důležitá, ale to neznamená, že stěny musí být dokonalé hladké. Strukturální omítky jsou ideální pro Provence styl. Nepravidelný drsný povrch zdůrazní rustikální charakter interiéru a současné diverzifikuje bílou zeď a zaručuje zajímavý efekt celého interiéru.

V Pronvence stylu také dominuje dřevo - ale velmi zřídka v přírozené barvě. Nejčastěji se jedná o bělené nebo barevné světlé žluté, fialové (levandulová) nebo zelené (olivová). Společným znakem je lehce odřený nábytek. Lze s jistotou říct, že Provence styl je nejvhodnější pro retro nábytek - největší poklady jsou nalezeny na bleších trzích nebo v podkroví u babičky.

Horké klima v Provence nutí používat metariálů, které působí chladně. Proto jsou domy v Provence postaveny z kamen a v okrové barvě. Nábytek je vyroben z masivního dřeva. Úzký kontakt s přírodou je zvýrazněn bohatými ornamenty s květinovými motivy - květy, klasy pšenice nebo vinné révy. Různě vyřezávané nohy stolů a židlý jsou také velmi dekorativní. V interiéru musí být také různé komody, skříně a příborníky. Nejsou využivány pouze ke skladování - slouží především k výzdobě místnosti.

Dřevo však není jediným materiálem nábytku. Vkusně se kombinuje právě s keramikou, sklem, proutím nebo tkaninou. Židle mohou také mít čalouněná sedadla, komody keramické úchyty a v příborníku místo sklo může být také krajkovaná látka.

V Provence stylu hraje důležitou roli příslušenství. V tomto ohlde právě Provence styl nepotěší minimalisty. V tomto stylu je spousty doplňků. Lampy, svícny, zrcadla, hodiny, závěsy - každé příslušenství by mělo odpovídat výše popsaným pravidlům. Zajímavým a krásným doplňkem je malování vzorů a nápisů na čelách zásuvek a zobrazování kuchyňského náčiní na policích.

Provance styl - Ložnice vašich snů Provence style - ložnice Doleo

Pokoj ve kterém je atmosféra Provance stylu obzvlášť velmi nádherná je bezpochyby ložnice. Jak příjemné je každý den usnout a probudit se v tomto stylu.

Celá ložnice by se měla udržovat v jasných a teplých barvách. Nezapomeňte, že stěny jsou pouze pozadím nábytku a doplňků. Podlaha bude vypadat nejlépe ze dřeva. Dřevo zajistí pocit útulnosti. Můžete se však také rozhodnout pro dlaždice s nerovnými hranami - porcelán, terakota nebo kámen.

Nejdůležitějším prvkem každé ložnice je samozřejmě postel. Jak by měla vypadat ložnice v Provence stylu? Stejně jako jakýkoli kus nábytku v tomto stylu by měla mít jednoduchý tvar. Vyberte si postel z kvalitního dřeva, která Vám bude sloužit moho let.

Zajímavým doplňkem postele v Provence stylu je dřevěná čelní deska. Toto řešení je nejen dekorativní, ale dodává kouzlo celé ložnici. Dále budete potřebovat také noční stolky, komodu a skříň. Ložnice v Provence stylu bude vypadat skvěle se starožitným nábytkem - tohoto stylu můžete docílit i u nového nábytku. Pokrýjte nábytek bílou barvou a následně brusným papírem šmirglujte lehce po povrchu nábytku. Můžete ještě k tomu opět ozdobit nábytek různými květinovými motivy.

Provence styl je blízký přírodě, takže v takové místnosti musí být rostliny. Mezi ty základní patří samozřejmě levandule. Levandule zasazená v květináči vám vydrží i celý rok.

V ložnici sázejte na romantické a vzdušné textilní doplňky. Je příjemné se každý den probudit v bílém povlečení s květinovými motivy. K Provence stylu se také hodí přehozy v pastelové barvě, kostkovaném vzoru, polštáře zakončené výšivkou a záclony s krajkovým stylem. Barvy které usnadňují relaxaci v ložnici - levandule, okr, světlé zelená.

Fotorámečky, květináče, hodiny - všechny maličkosti by měly vyvolávat dojem, že byly právě nalezeny na bleším trhu. Nepřehánějte to však s počtem - ložnice v Provence stylu by měla sloužit k relaxaci a hromadění cetek může ohromit a dokonce přinést chaos do interiéru.

Osvětlení zaujímá zvláštní místo v kategorii příslušenství. Mělo by nejen skvěle vypadat během dne, ale také plnit své funkce po setmění. Ložnice je jedinečná místnost, kde hraje důležitou roli světlo.

Už tedy znáte základní rysy Provence stylu, které můžete zahrnout do interiéru Vaší domácnosti.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.