Co to je Džezva? A jak v ní připravit lahodnou kávu?

 

turkish-coffeeCo to vůbec je ta Džezva?

Džezva je kovová nádoba kuželovitého tvaru (zužující se tvar) s rovným držadlem užívaná k přípravě te pravé arabské či turekcé kávy. Ve světě se můžete setkat s názvem briki či brik. U nás se díky vlivu Osmanské turečtiny vyskytuje originální název cezve [džezva] pozn. autora: “U nás se píše jak se čte”

Džezva je nejčastěji vyrobena z mědi a uvnitř pocínovaná. K nádobě je přinýtována dlouhá a často železná rukojeť, která bývá většinou pod dřevěným pláštěm, aby nepálila do ruky.

Připrava kávy v džezvě chce trochu zručnosti, protože je to jediný způsob připravy kávy kde se neodděluje sedlina od extraktu filtrováním, ale jen opatrným neléváním.

Jak připravit lahodnou kávu černou jako noc?

Tradiční příprava

Jak je psané výše, džezva je nejvíce rozšířena v arabských zemích, kde velý proces příprav probíhá jako obřad. Káva se tradične připravuje v horkém písku, kde za pozvolného zahřívání, než se slije do šálků, několikrat vzkypí.

Pokud doma nemáte písek tak nevěžte hlavu není se čeho obávat, kávu v džezvě si můžete uvařit i na obyčejné plotýnce. Na přípravu budete potřebovat co nejjemněji mletou kávu, svou strukturou připomínající hladkou mouku. Na přípravu většinou se používá káva Robusta nebo směs Robusty s Arabikou.

Co budete potřebovat na přípravu kávy

• Džezva
• 100 ml studené vody
• 6 - 9 g čerstvé kávy (Robusta nebo směs Robusty s Arabikou)
• Cukr či libovolné koření

Postup přípravy

Džezvu naplňte do 2/3 studenou vodou, vsypte kávu (případně také cukr). Džezvu postavte na vařič a nechte zahřývat dokud káva nevzkýpi až po okraj. Poté kávu odstavte a celý proces opakujte aspoň třikrat. Vzniklou pěnu můžete také odebírat a dávat na dno šálku a nakonec zalít hotovým extraktem.

Partner článku:

Nábytek do kuchyně vyberete na srovnávači cen nábytku Crosta.cz

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.