Jak ošetřit dřevo

Jak ošetřit dřevo Doleo.cz-min

Jak ošetřit dřevo?

Mnoho z nás používá doma dřevěné kuchyňské náčiní, jako jsou dřevěná prkénka, dřevěné desky, vařečky a spousty dalších náčiní. Tak si asi všichni klademe otázku jak ošetřit dřevo, aby nám co nejdéle mohlo sloužit? Právě proto píši tento článek pro Vás a mám nějaké tipy jak ošetřit dřevo a jak se o něho starat.

V první řadě si projdeme pár nešvarů a jak se jim vyhnout.

V žádném případě byste neměli dřevěné náčiní vkládat do myčky na nádobí. Dřevo skvělé nasává vodu a společně s vysokou teplotou, která je v myčce se náčiní různě pokroutí a toto poškození je nevratné.

Také Vám nedoporučuji na dřevěná prkénka a desky pokládat horké nádoby jakou jsou hrnce, pekáče či pánve. Většina prkének je vyrobena z tenšího materiálu dřeva určeného ke krájení potravin a prkénko se Vám různě pokroutí nebo praskne. Pro odkládání horkých nádob doporučuji využívat dřevěné podložky, jako například naši podložku z akátu, nebo pokud hledáte něco modernějšího, tak doporučuji naši dírkovanou podložku.

Skladování a sušení dřevěného náčiní také není jen tak. Po umytí náčiní ze dřeva, je dobré ho hned utřít útěrkou či hadříkem a nechat ho volně uschnout na vzduchu. Nemá cenu spěchat a uklízet ho hned do skříňky či šuplíku. Dřevo by se nám mohlo pokroutit.  

Jak tedy ošetřit dřevo?

Pokud dřevěné náčiní koupíme neošetřené, tak ho potřete rostlinným olejem, který po zaschnutí nechá vyniknout jeho přírodní barvu. Díky oleji dřevo nenasaje většinu vody. 

Můžete také použit ošetřující vosk na dřevo, který je jednoduše k nalezení v obchodech s dřevinami. Vosk obsahuje směs čistého včelího vosku a bílého minerálu. Je určen k dlouhodobému ošetření dřeva. Vosk také dokáže vyplnit vrypy zanechané noži při krájení popřípadě malé prasklinky.

Pokud zvolíto nanášení rostlinného oleje na dřevo, tak Vám doporučuji toto opakovat aspoň jednou za měsíc.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.